Munskydd på alla hela dagen
Sedan i höstas arbetar jag på en Folktandvårdsklinik och från och med denna vecka gäller munskydd på alla hela dagen. Både vi anställda och patienter ska bära munskydd.
Patienten får munskydd när de kommer in på kliniken. I behandlingsrummet klipper tandsköterskan upp en liten flik i munskyddet som viks upp så att behandlaren kan arbeta. Efteråt byts det till nytt munskydd.
Nej, så gör vi såklart inte! Haha, men hade väl varit roligt. Tänkte mig att munskydd skulle komma med en sådan där nedfällbar flik, ni vet som män hade på byxorna förr så att de lätt kunde hala ut snabeln och kissa? Hade önskat mig det så att jag kunde dricka mitt kaffe med munskydd på. XD
”I Västra Götalandsregionen införs, från och med den 7 januari, en tillfällig rekommendation om att använda munskydd i vårdlokaler. Rekommendationen genomförs under de närmaste dagarna och gäller både personal, besökare och patienter. Barn och ungdomar under 16 år och personer som av olika skäl inte kan använda munskydd undantas.”
Folktandvården Västra Götaland, 2021-01-07
Som ovanstående citat lyder alltså de nya rekommendationerna som är baserade på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, du kan läsa mer på Folktandvården VG’s hemsida.
Men det är just rekommendationer, och alltså inget krav, något jag personligen finner problematiskt. Det blir upp till varje klinik att besluta hur/om det ska utföras. Ett klassiskt svenskt feghetsgrepp i mina ögon, när alla ändå får göra lite som de vill uteblir en enhetlig styrka och effekten ytterst svajig. Motsägelsefullt då vi nu förväntas ta i, skärpa till alla restriktioner för att bli av med Corona-skiten. För att ordet ”rekommendation” ska väga tungt krävs att en stor känsla av solidaritet genomsyrar hela folket, och så är det tyvärr inte idag när individualismens flagga vajar högst på stången.
Vi kan inte luta oss mot rekommendationer som en allmän trygghet. Vissa kommer följa dem noga, andra kommer ducka inför det obekväma och låta bli.
Så här gör vi på vår klinik
- All personal bär munskydd i alla utrymmen då vi inte är ensamma eller kan hålla 2 m avstånd. Vilket betyder i princip jämt hela dagen, även för mig i receptionen.
- Patienter från 16 år och uppåt får munskydd direkt när de kommer in på kliniken. Nytt munskydd på rum efter behandling.
Vår bästa situation är när vi har en grindvakt som sitter utanför klinikdörren. Denna ställer de frågor som krävs till patienten gällande symptom och ev Covid i hushållet samt förser patienten med handsprit och munskydd.
Saknas grindvakt har vi låst dörr in till kliniken och alla hjälps åt att öppna och utföra samma procedur som grindvakten. Då har vi en vagn innanför dörren med handsprit och munskydd som vi förser patienten med. Blir mer spring och såklart mer tidskrävande av oss, men upplever att alla är fina på att hjälpas åt, så att det inte bara ligger på oss i receptionen. <3 (Vi har en ringklocka som låter ganska högt.)
Patienten har munskydd på in till behandlingsrummet där de tar av sig det. Efter behandling får de sprita händerna igen och får nytt munskydd.
Ofta är vi två i receptionen, men även då jag sitter själv har jag haft munskydd för det mesta. Tycker det är enklast då kollegor kommer in i olika ärenden, jag öppnar luckan och pratar med patienter o s v. Alltid redo, liksom! Att prata i telefon funkar fint med munskydd, det var värre när jag någon gång försökte sätta på visir över headsetet, haha. Gick verkligen inte, gled bara runt på huvudet.
Tillfällen som är kluriga att få till
- Frukostrast och lunchrast
- Omklädningsrum
Vi har en relativt liten klinik och när alla är på plats är lunchrummet verkligen fyllt. Det är såklart svårt att få till en ultimat lösning när man inte kan trolla fram något hux flux. Vi försöker lägga om rasterna i den mån det går, så att alla inte är där samtidigt. Klinikkoordinator och chef äter på sina kontor. Några lämnar lunchrummet när de ätit klart och sätter sig i respektive behandlingsrum.
Igår när vi var två i receptionen såg vi till att ta rast i skift och försöka styra det så att färre personer var i lunchrummet samtidigt.
Omklädningsrummet är litet, men vi har ett förråd mitt emot dit man också kan gå för att byta om. Själv försöker jag anpassa mina tider, kommer gärna lite tidigare på morgonen för att slippa trängsel i omklädningsrummet.
I slutändan handlar det väl om att göra så gott det går utefter de förutsättningar man har. Men även tillsammans tänka utanför ramarna och klura fram lösningar. Det mesta är möjligt om man vill. Viktigt att ha själva syftet till förändringarna i första rummet, ibland tycks det försvinna när man är alltför uppsnärjd i jakten på att slaviskt följa en regel.
Efter en vecka upplever jag att det funkar helt ok
Jag trodde att jag skulle tycka det var värre än det faktiskt var, att bära munskydd hela dagen. Det funkar faktiskt fint, och när jag tänker på de som sliter i covid-vården och den skyddsutrustning de tvingas bära dagarna i ända ids jag inte klaga. Inser att det är en liten detalj för mig i det stora hela.
Nu har det bara gått en vecka, men den enda påverkan munskyddets ständiga närvaro gjort på mig är att astman blivit något försämrad då inandningsluften blir väldigt torr bakom munskyddet. Ja ja, detta är tidsbegränsat och jag ska nog härda ut.
Hur gör ni på andra kliniker?
Vi kan alltid bli bättre och ingen kan tänka på allt, därför tycker jag att det är viktigt att dela med sig av hur man verkställer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten så att andra kan få tips och man själv få nya idéer till bra lösningar.
- Följer ni de nya rekommendationerna om munskydd i vårdlokalen?
- Hur får ni det att fungera, eller vilka svårigheter tampas ni med?
Lämna gärna en kommentar med tips och idéer för fungerande rutiner.
Vi får bygga på solidariteten och hjälpas åt för att göra 2021 till ett ljust år! <3