Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BarntandvårdTandvård

Barn och fluor

Jag kan verkligen förstå oron för vad vi stoppar i våra barn. De är ju det viktigaste vi har och man känner ett så ofantligt stort ansvar att vara den bästa föräldern någonsin. Frågan om fluorets fara har gått i vågor sedan ett par årtionden tillbaka. Som med mycket annat vi människor använder till vardags. Vi vill alla göra vårt bästa för våra barns tänder men inte heller förgifta dem. Är fluor farligt?

Kruxet är att vi slarvigt använder ordet ”fluor”, som i t ex ”fluortandkräm” och ”fluorskölj”. Men det är inte fluor vi använder i tandvårdsprodukter utan fluorid. För att ge en bättre förklaring citerar jag Svenska Tandläkarförbundet här:

Annons

”Den kemiskt korrekta beteckningen är fluorid (jonen som är det som används i tandkrämer och tandvårdsprodukter och som inte är giftig) och inte fluor (grundämnet, en giftig gas). Ofta används begreppet fluor, som i fluorsköjning, fluortandkräm medan det egentligen är fluorid som menas. Det är viktigt att uppmärksamma att tandvårdsprodukter inte innehåller den toxiska gasen fluor utan fluoridföreningar.”Svenska Tandläkarförbundet

Barn och fluor

Det är alldeles sant att höga doser av fluor kan ge skador, t ex missfärgningar på tänderna. Precis som väldigt mycket annat vi brukar om vi missbrukar det. I t ex USA har de funnit att människor tagit skada av fluor, då de på vissa håll haft extremt höga halter i dricksvattnet. I Sverige har vi ett väldigt lågt värde för hur mycket fluor det får finnas i dricksvattnet. Senast 2004 sänktes nivån ytterligare. Egen brunn? Gör ett vattentest så att gränsvärdet för fluor inte överskrids. Beställs från din kommun.

En lagom artikel att läsa i frågan: Nu ökar oron för fluor

Tandvårdspersonal, läs  Karin Sjögrens (leg. tandläkare) krönika om tankar kring fluor, hon skriver så väldigt bra och ger konkreta råd för samtal om fluor: Den svenska fluorkrisen

Hur tänker jag som mamma och tandsköterska då?

Jag tänker att fluor, eller ja nu säger vi fluorid, är det vi har som faktiskt stärker våra tänder och skyddar mot bl a karies (hål i tänderna). Som tandsköterska arbetar jag profylaktiskt (förebyggande) och givetvis skulle jag aldrig gå med på att utföra något som skulle kunna vara skadligt för patienten. Att t ex elever får fluoridlack i skolan med jämna mellanrum ser jag som en förmån vi ska vara rädda om. Det är en del i att skapa en jämlik tandhälsa för våra barn och unga.

Jag har borstat mina barns tänder med fluoridtandkräm sen dag ett, i en dos anpassad för åldern och jag skulle aldrig med gott samvete kunna rekommendera något annat.

Barn och fluor

Även jag frågade om råd på dotterns första besök hos tandvården. Fluortandkräm på tandborsten då tänderna kikar fram, men endast en pluttklutt stor som barnets lillfingernagel. Absolut inte mamma och pappas tandkräm, utan en  med fluormängd anpassad för barn. Fluorskölj börjar man med då barnet behärskar tekniken att skölja och spotta ut allt, vid ca 10 år. Även där ett medel anpassat för barn. Rådfråga alltid tandvården eller apoteket om du är osäker.

Nyligen var det Kulturkalaset i Göteborg och Folktandvården var där med sin Fluorbar. Jag var där och pratade med tandsköterskorna på plats och frågade om många kom fram för att diskutera faran med fluor. Konstigt nog (enl mig) var det inte så. När debatten kring fluor gått varm och många väljer bort det kan jag tycka det är märkligt att man inte tar upp det med tandvården när tillfälle erbjuds i det offentliga rummet. Men ofta vill vi nog inte höra andra sanningar än den vi valt, för vi har redan bestämt oss.

P.S. Glöm inte att läsa min senaste krönika på Dental24, särskilt till oss i tandvården: Opålitliga tandläkare

9 kommentarer

  1. Hej,
    Lååångt efter ditt inlägg men ändå i hopp om ett svar så undrar jag följande. Mitt barn har precis börjat med flour i skolan, hon går i förskoleklass. Jag har varit skeptiskt eftersom det är ett gift men tillåtit det. Men nu framkom det att de låter barnen svälja flouret. Är det vad som rekommenderas? Tacksam för din input.Mvh
    Lisa

    1. Hej Lisa! Jag förstår din oro för det cirkulerar felaktig benämning och info gällande fluorid. Ja, alltså inte fluor utan fluorid är det vi använder. Citerar från Sveriges Tandläkarförbund här:
      ”Den kemiskt korrekta beteckningen är fluorid (jonen som är det som används i tandkrämer och tandvårdsprodukter och som inte är giftig) och inte fluor (grundämnet, en giftig gas). Ofta används begreppet fluor, som i fluorsköjning, fluortandkräm medan det egentligen är fluorid som menas. Det är viktigt att uppmärksamma att tandvårdsprodukter inte innehåller den toxiska gasen fluor utan fluoridföreningar.”

      Jag jobbar själv ute i skolorna med att fluoridlacka tänder. Vi lägger då lite lack på varje tand, de får absolut spotta om de behöver, men det är inte farligt att svälja den lilla mängd som eventuellt åker med saliven. Fluorid är det vi har som faktiskt skyddar tänderna och följer man studier av användandet av fluorid i skolan historiskt ser man även en förbättring av barns tandhälsa när och där ”fluortanten” varit aktiv. Självklart arbetar vi i vården (tandvården) inte med gift, vårt jobb är att arbeta förebyggande för barns tandhälsa och även för allas barn lika rätt till det. Därför är vi ute i skolorna. 🙂

  2. Hej Johanna!
    Hamnade här på din blogg efter att jag letat efter lite information om yrket tandsköterska – som jag funderar på att plugga till, 36 år gammal och sugen på att göra något annat 🙂

    Det jag har lite funderingar kring som du kanske kan hjälpa mig med att svara på är vad för slags plast det är som gäller när man plastar barns tänder när de är 6 år gamla?

    Som du skriver i inlägget så är det ju mycket fokus på att just plastbanta sitt hem och då kan jag tycka att det känns olustigt att plasta in min sons tänder. Tänker att den plasten måste läcka ut i kroppen, eller? Har frågat på vår folktandvård om vad det är för material men fick inget svar på det direkt. Känner mig ytterst tveksam till detta och tänker att vi plastade ju inte in våra tänder när vi var små och det har gått bra. Alla dessa val 😉

    Ha en fin söndags kväll!
    Med vänlig hälsning, Emma

    1. Hej Emma!

      Jag har själv aldrig jobbat med barn eller gjort fissurförseglingar (som det kallas) men min kollega har lång erfarenhet av det så jag frågade henne. För det mesta används ett plastmaterial som heter Tetric Flow, den används även i vanliga lagningar av tänder. Det är en ljushärdande plast som inte är så nyttig i sin ohärdade mjuka form men när man härdat den på plats så är det som vilken plastfyllning som helst. Det är också ytterst lite plast som används, bara för att skydda de djupa fissurerna (skårorna) i tandens tuggyta där bakterier gärna fastnar. Man plastar alltså inte in hela tanden utan bara ytterst tunna strimmor i de djupa skårorna. Barn är ofta särskilt känsliga för kariesangrepp då deras emalj inte är lika stark som vuxnas, och de klarar inte av att borsta tänderna som vi. Studier har visat att fissurföreglingar hos barn minskar risken för karies avsevärt. Sedan är det självklart ditt val om du inte vill att hans tänder ska förseglas och ta ansvar själv för att han slipper karies. Detta är vad jag nu vet. Fråga igen på FTV och kräv ett ordentligt svar. Det ska man få. 🙂

      1. Tack så hemskt mycket för svaret! Framför även ett tack till din kollega från mig 🙂 Ska vid nästa besök fråga de på folktandvården igen om vad för material de använder. Skönt att dock få veta att det inte är hela tanden som plastas in.

        Ha det så gott!

  3. Flour i tandkräm behövs inte. Det är sunt förnuft. Det många glömmer är cocktail-effekten. Lite gift här och lite gift där, som sen accumuleras och i vissa fall även reagerar med varandra.

  4. Min alternativ-tandläkerska Camilla säger att fluor stärker bara det allra yttersta skiktet på tänderna och att kariesen ofta kryper under det tunna ’skalet’ och orsakar skada där.
    Själv tror jag inte på att fluor behövs. Jag vägrar tro på att jag skall behöva tillföra en kemikalie till min kropp för att vara hel. Däremot mer mineralrik mat. Ekogrönsaker och mer röna grönsaker. Så tänderna byggs upp som de ska. Och äta mer av basisk mat. Jag har läst många artiklar om att fluor förstör hyposfysen i hjärnan, även i mycket små mängder. Jag kan inte svara på om det är sant, men det känns lite läskigt. Och att fluoret i vattnet inte är samma sort som det som tillförs i tandkrämen. Är det så? Vet ej. Själv har ja slutat använda fluor sedan mer än sex år. Och trots att jag efter en graviditet för åtta år sedan hade 25 början till hål, har jag inte borrat en endaste gång sedan dess.

    1. Grattis till dig! Bra kost är a och o. Om du skulle behöva borra i framtiden så hoppas jag du gillar ets, bonding och plast. Det stannar dock lite längre på tänderna än fluor. Eller natriumfluorid då. Som är den vanligaste fluorföreningen. Rent fluor är giftigt.

    2. Ja, det absolut viktigaste är ju att man själv mår bra. Kosten gör otroligt mycket för oss, hur och vad vi äter. Vi är alla olika och absolut är det ju så att vi har olika behov. För dig räcker det då förmodligen med en riktig och bra kost. Det känner jag personligen t ex att det inte gör för mig. För mig gör fluorskölj stor skillnad, som jag märkta v då jag varit utan det i perioder. Var och en blir salig på sin tro. 🙂

      Ja, fluoret stärker ”bara” det tunna skalet, alltså emaljen. Det är emaljen som är det första skyddet och som är där för att skydda tanden. Kommer karies innanför det har det gått ”för långt”. Det är just emaljen som är så otroligt tunn på små barn. Sen frågar jag mig hur många barn vi har i Sverige som har fått hjärnskador pga fluoranvändning? Jag har sköljt fluor i skolan och alltid använt fluortandkräm, tycker att jag klarat mig finfint, om än att andra kallar mig galen då och då. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!