Agnes Wold om tandhälsa i ”Fråga Agnes”
Åh, som jag älskar Agnes Wold, ärskilt när hon pratar om munnen och tandhälsa såklart! Podden ”Fråga Agnes Wold” med Agnes Wold och Christer Lundberg är anledningen till att jag ständigt längtar till tisdagar.
Vem är Agnes Wold?
Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.
Poddar om tandvård
Det finns ett par renodlade tandvårdspoddar, men det jag gillar med att lyssna på Agnes och Christer är just helhetsbilden av kropp och hälsa. Jag upplever att Agnes är intresserad av väldigt mycket, och saknar hon expertis inom något område så har hon pratat med någon kollega inom professionen innan programmet. Hon känns på något sätt både gammal och erfaren samt ung och nyfiken på samma gång. En sådan värdefull egenskap att ha!
Jag älskar hur Agnes Wold tar ner påståenden på marken för att syna, vända och vrida på dem ur ett både vetenskapligt och sunt förnuftsmässigt sätt. Jag tror att vi vill tro på många hälsomyter, för att vi så gärna vill ha en lösning, något som hjälper. Men för min del är det väldigt skönt att få många av dessa myter avlivade. Jag har blivit mycket mer avslappnad i vissa avseenden efter att jag började lyssna på ”Fråga Agnes”.
Agnes Wold om tandvård
I tidigare podd-avsnitt har Agnes spånat om kopplingen mellan munhälsa och hjärt- kärlsjukdomar, att det t ex är sannorlikt att dessa sjukdomar minskat i takt med att vår munhälsa blivit bättre. Infektioner i munhålan kan orsaka att bakterier sprids via blodomloppet från mun till hjärta. Idag är många av oss bättre informerade och mer medvetna om vikten av god munhygien.
I det senaste avsnittet pratar de speciellt mycket om munnen och tandhälsa, t ex om våra nyttiga bakterier i munnen och varför det kan vara bra att suga på sitt barns napp, eller till och med tugga sitt barns mat.
Agnes spånar om den senaste tidens vurmande för tarmflora, när det kanske istället är så att det är munfloran vi borde intressera oss mer för. Vi vet att munnen är full av goda och viktiga bakterier. Har ni t ex tänkt på hur snabbt ett sår läker i munnen och att sådana sår i princip aldrig blir infektierade så som ett sår utanpå kroppen lätt kan bli? Kan det vara så att det är mun och svalg som är den viktiga startlinjen för immunförsvaret?
Jag tyckte också det var väldigt intressant när Agnes lyfte bristen på forskning här, då varje profession ofta forskar för sig själva, och det inte alls är så lätt att få till ett forskningssamarbete mellan t ex en bakteriolog och en tandläkare. Tänk, hade ju varit ett dream team! Så spännande…
Roligaste kommentaren var när Agnes uttryckte vilket fruktansvärt jobb tandläkare är, haha! Lyssna på podden för att höra hur hon tänkte där. 🙂
Du kan lyssna på avsnittet om munnen och tandhälsa, och alla andra avsnitt, här: