Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Min arbetsvardag

Jobba på liten eller stor klinik?

Jag har varit på olika stora kliniker, dock aldrig någon med fler än sju behandlingsrum. Trots att jag trivs otroligt bra på min nuvarande arbetsplats så kan jag verkligen sakna min allra första klinik där jag till största del jobbade ensam med min tandläkare. Jag ser för- och nackdelar med båda. Men det jag alltid kommer tillbaka till är att det är människorna som räknas. Trivs jag med människorna jag har runt mig dagligen har storleken på kliniken ingen betydelse.

När jag skriver detta är det min första klinik och min nuvarande som jag jämför då de är de arbetsplatser där jag varit längst.

Annons

Liten klinik

Jag började på min första klinik som nyutbildad tandsköterska 2012. En liten enmansklinik i Göteborg med två behandlingsrum. I början och slutet av min tid där hade jag ytterligare en kollega, men däremellan jobbade jag och tandläkaren själva under en längre period. Som jag älskade min arbetsplats och mitt yrke här! Vi var ett fantastiskt team och det kändes aldrig någonsin motigt att gå till jobbet, trots att vi i perioder verkligen hade det hett om öronen och jobbade över mycket.

Det som jag tagit med mig därifrån är hur viktigt det är att ha en chef som förstår att både arbetsliv och privatliv måste funka, samt att man måste få ha frihet under ansvar i sitt arbete. ”Flyga fritt i sin bur” som min tandläkare uttryckte det. Jag skriver under på det alla dagar i veckan.

Behandlingsrum på tandläkarmottagning.
Ett av behandlingsrummen. Vi hade så fin utsikt med träden utanför. 🙂

Jag såg det aldrig som ett problem att vara ensam tandsköterska då vi hade väldigt bra kommunikation och hjälptes åt med allt. Jag kände aldrig av någon hierarki eller stelbent uppdelning av arbetsuppgifter pga yrkesroll. Var jag upptagen tog min tandläkare receptionen eller hjälpte till att sprita av rummet.

Det var ingen flashig klinik, men det var en klinik jag verkligen kände mig stolt över att jobba på. Patientens bästa kom alltid först och vi jobbade mycket med profylax för att främja god munhälsa på lång sikt. Det jag tyckte om var också att tandläkaren hade förståelse för människors ekonomi och såg alltid till att ge flera behandlingsförslag och hitta det som var bäst för patienten både ur tandvårdsaspekt men även för patientens ekonomi. Den biten är något jag upplever börjar försvinna inom tandvården tyvärr.

Det mysiga lilla väntrummet! Saknar att gå och fixa där.

På en liten klinik som ensam tandsköterska slapp jag kuta runt och leta efter saker, allt fanns nära till hands. Jag behövde heller aldrig störa mig på någon annan om något inte hade blivit gjort i tid eller blev fel. Då var det ju mitt eget fel! 😀

Vi fick ofta kommentarer av patienter om att det märktes att vi trivdes på vårt jobb. Det är nog det finaste av allt ändå, för det säger så mycket!

Större klinik

Nu arbetar jag på en Folktandvårdsklinik med sju behandlingsrum sedan 2020. Dock arbetar jag inte kliniskt längre pga astma/allergi, utan sitter i receptionen, administrerar och är ute i skolor som stolt fluortant! Därför är jämförelserna ur ett assisterande tandsköterskeperspektiv baserat på studier av mina kollegor. 😉

Ja, nu har jag faktiskt en hel bunt med kollegor! Väldigt annorlunda, i början kändes det överväldigande. Nu trivs jag så fint med alla och har ett flertal som jag räknar som vänner. Jag känner att jag kan vara mig själv på jobbet, de har sett mig flamsig och tramsig, arg som ett bi, tyst och innåtvänd och jag har fått stöttning och kramar när jag gråtit. Som sagt, det är människorna som gör det. Alltid.

Det är helt klart mycket mer spring på en större klinik. Till förråd, steril, reception m m. För egen del uppskattar jag numera lite större avstånd så att jag får resa mig från datorn, haha.

Såklart blir det även diskussioner ibland om vem som gjort vad och varför den saken inte beställts eller vem som förlagt det där borrstället. Vi är alla människor och perfektion existerar faktiskt inte någonstans (tack och lov!). Skillnaden är att när man jobbar ensam hörs inte diskussionerna om sådana här saker som man har med sig själv. Men de händer ju fortfarande. Hehe…

Det fina med att vara flera är att det finns fler personer att fråga om råd och få hjälpa av. Driften blir mindre sårbar. Och skulle du inte trivas med en person så finns det många andra.

En stor fördel med min nuvarande arbetsplats är tryggheten i att alltid få hjälp att lösa problem. Vi har en fantastisk support för både journalsystem, ekonomi och IT bara ett samtal bort. Jag ringer vår support nästan dagligen i olika ärenden och de är fanimej ovärderliga.

(Har inga foton på min nuvarande klinik pga fotoförbud.)

Slutsats

Ja hörrni, det krävs egentligen ingen mer slutsats än att det är de människor du har runt dig på din arbetsplats som gör hela skillnaden och spelar roll. Är människorna och er kommunikation bra så blir det oftast bra.

Har jag glömt att reflektera över något som du undrar över så lämna en kommentar så försöker jag svara. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!